Propolis, arıların bitki sap, yaprak ve tomurcuklarından topladığı güçlü antibakteriyel ve antioksidan etkilere sahip bir ürün. Arılar bu yapışkan ürünü kovandaki mikropları yok etmek ve ailesinin sağlığını korumak için kullanıyor. Hatta yapılan araştırmalar propolisin kanser karşıtı özellikleri olduğunu göstermekte.
Propolisi toplayan arılar kovanlarının iç yüzeyini bununla kaplayarak, kovan giriş deliklerindeki açıklıkları kapatarak ve içeri giren zararlı böcekler ya da hayvanları öldürdükten sonra bununla kaplayarak kovan içerisinde bakteri, mantar ve virüs çoğalmasını engellerler. Aynı zamanda arılar bu maddeyi hijyenik olmayan yavru gözlerini temizlemek için de kullanır.
Propolisi bir nevi arıların hijyen malzemesi olarak da tanımlayabiliriz.
Birçok ülkede yapılan araştırmaların ortaya çıkardığı sonuçlar, propolisin sağlık üzerindeki olumlu etkileri olduğunu kanıtlıyor. Dahası arı ürünlerinin birçok hastalığı önlediği de çarpıcı bir gerçek olarak önem kazanıyor.
Propolisin antioksidan etkisi nar suyu ile karşılaştırdığında, nar suyundan tam 80 kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Propolis hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Alerjen sınıfında bir ürün değildir. Bal tüketebiliyorsanız propolis tüketmenizde de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra, propolisin solunum sistemi rahatsızlıklarında, ağızda çıkan yaralar, aftlar, uçuklarda, mide bağırsak rahatsızlıklarında kullanım alanının bulunduğu ve kansere karşı etkilerinin olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir. Ayrıca, yapılan bilimsel çalışmalarda propolisin vücutta sağlıklı ve canlı hücre sayısını arttırdığı da ortaya konulmuştur.
Propolis ismi, ünlü filozof Aristotle tarafından verilmiştir ve yapılışı amacıyla doğru orantılı olarak şehrin koruyucusu olan bu ad verilmiştir. Eski çağlardan bu yana doğal bir ilaç olarak bilinen propopolis, Antik Mısır döneminde mumyalama aracı olarak kullanılmıştır.
Propolisin rengi, kovana, kovanın olduğu yerdeki bitki örtüsüne, mevsimsel durumlara göre değişir. Genelde koyu kahverengi olan propolis, yeşil, kırmızı, beyaz tonlarda da olabilmektedir. Bu durum sebebiyle propolisin bileşimi değişebilmektedir.
Propolisin kendine has bir kokusu olması ile birlikte biraz zeytini andırmaktadır. Propolis içeriğinde yaklaşık 55‘ini reçine ve bitkisel balsamları 30 civarında balmumu, 10 civarında uçucu yağları ve 5 civarında polenleri bünyesinde bulundurur.
Propolis, arı kovanları içine yerleştirilen bir tuzak yardımı ile toplanır. Beyaz renkte olan bu tuzak içine arılar, propolis ile balmumu karışımını sıvarlar. Buradan ise sıyrılarak propolis alınır.
Flavonoidler; anti-mikrobiyal, ateş düşürücü Antioksidan, Kılcal damarlarların geçirgenliğini azaltıcı, Anti-Hemoroid